Witajcie,
jak Wam minął majowy weekend? Mamy nadzieję, że był równie udany jak nasz. :)
jak Wam minął majowy weekend? Mamy nadzieję, że był równie udany jak nasz. :)
W oczekiwaniu na
nowalijki wykorzystujemy ostatnie warzywa, które zamroziłyśmy w poprzednim
sezonie. Zostało nam trochę papryki, dlatego postanowiłyśmy zrobić leczo. Mamy nauczyły nas by kupować warzywa i owoce kiedy jest
na nie sezon i robić sobie z nich zapasy na cały rok. W naszych spiżarniach i zamrażalkach już prawie nie
ma zapasów, to dobrze, bo właśnie zaczyna się
najlepszy sezon na świeże owoce i warzywa. Zapraszamy do
spróbowania leczo w wersji mamy Julki - jeśli uwielbiacie takie dania, to na pewno Wam
zasmakuje.
Składniki (na spory garnek):
5-6 papryk
3 pomidory
4 cebule
3-5 ząbków czosnku (zależy czy lubicie by był mocno wyczuwalny)
250g kiełbasy
Przyprawy: majeranek, oregano,
sól, pieprz, vegeta – łącznie 2 łyżki
Olej
Opcjonalnie: Fix Knorr do leczo
Przygotowanie:
1. Paprykę kroimy w paski i podsmażamy na 3 łyżkach oleju. Jeśli tak jak my nie masz dużej patelni, możesz to robić partiami i całość przekładać do dużego garnka. Paprykę smaż pod przykryciem przez około 10 minut. Posyp częścią przypraw i jeśli nadal jest dużo wody, smaż jeszcze kilka minut bez przykrycia, aż woda odparuje. Przełóż partię do dużego garnka i powtórz wszystkie czynności. Gdy usmażysz całą paprykę wyciśnij do niej czosnek.
1. Paprykę kroimy w paski i podsmażamy na 3 łyżkach oleju. Jeśli tak jak my nie masz dużej patelni, możesz to robić partiami i całość przekładać do dużego garnka. Paprykę smaż pod przykryciem przez około 10 minut. Posyp częścią przypraw i jeśli nadal jest dużo wody, smaż jeszcze kilka minut bez przykrycia, aż woda odparuje. Przełóż partię do dużego garnka i powtórz wszystkie czynności. Gdy usmażysz całą paprykę wyciśnij do niej czosnek.
2. Cebulę pokrój w ćwierćplasterki i podsmaż na patelni po papryce, dolewając jedynie łyżkę oleju. Smaż ją aż się zeszkli. Pokrój kiełbasę w półplasterki i podsmaż ją lekko z cebulą. Przełóż całość do garnka.
3. Jeśli używasz fixu do leczo, przygotuj go zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie wymieszaj z warzywami i gotuj na małym ogniu przez ok. 10-15 minut. Fix do leczo możesz pominąć i zamiast niego dodać więcej przypraw (np. ostrą paprykę, chilli, łyżeczkę koncentratu pomidorowego).
4. Na oddzielnej patelni podsmaż pokrojone w kostkę
pomidory i w momencie, gdy odparuje z nich większość wody dodaj do reszty warzyw,
wymieszaj całość i dopraw do smaku. Podsmaż wszystkie warzywa przez kolejne 10
minut, by wszystkie smaki dobrze się przegryzły. Podawaj z chlebem lub ryżem.
Nasze oceny:
Rodzice Julki: Super wspomnienie
lata na talerzu. Mimo, że leczo było zrobione z mrożonych warzyw smakowało jak ze świeżych. Nasza ocena: 10/10.
Julka: Nie jestem miłośniczką leczo, ale to nasze jakoś
wyjątkowo mi zasmakowało. Najlepiej smakuje ze świeżym chlebem. Moja ocena:
8/10.
Dobrze, że do was zajrzałam..dawno nie robiłam lecza, a wszyscy za nim przepadamy ; )
OdpowiedzUsuńfanem papryki nie jestem, niestety...
OdpowiedzUsuńAle leczo mamowe-które złe? :D
Bardzo lubię leczo i jak najwięcej papryczki wskazane ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam leczo! Ale u mnie zawsze wersja z samych warzywek ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam leczo, mniam:)
OdpowiedzUsuńLeczo - zawsze i wszędzie! :D
OdpowiedzUsuńO tak, leczo zawsze:-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam leczo i chyba też muszę zrobić :) bo bym zjadła! :) rewelacja dziewczyny! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam leczo i często u mnie gości!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię leczo i podoba mi się Wasza gospodarność. Fajne jesteście i niezłe Wasze propozycje.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKiedyś nie przepadałam za leczem, teraz je lubię :P
OdpowiedzUsuńI ja lubię leczo, nawet bardzo :)
OdpowiedzUsuńLecza to ja nigdy nie odmówię :D mniam
OdpowiedzUsuńLeczo z kiełbaską to zjadam sama całe :)))
OdpowiedzUsuńDlaczego ja nigdy nie wpadłam na to, że paprykę można zamrozić? Muszę koniecznie to zrobić w tym sezonie.
OdpowiedzUsuńWarto kupić paprykę w sezonie gdy jest tańsza i zamrozić :) Potem jeść, kiedy się ma ochotę. Pozdrawiamy :)
UsuńHa i kto nie lubi lecza ręka do góry:P?
OdpowiedzUsuńWszyscy lubią, bo jak tu lecza nie lubieć:)
Pozdrawiam Dziewczyny:)
Dokładnie, leczo jest pycha :) pozdrawiamy
UsuńAle mi smaku narobiłyście! Tak dawno nie jadłam leczo... mniam :)
OdpowiedzUsuńSzybko, smacznie i aż się głodna zrobiłam :P Dobra robota dziewczyny :D W wolnej chwili zapraszam na leczo do mnie - http://leczo.net.pl/
OdpowiedzUsuń